Zeytincilik
Zeytincilik, Annane’nin en eski faaliyetlerinden biridir. İşletmecilerin İstanbul’da yaşarken Küçükkuyu’da hobi amaçlı başladığı zeytincilik faaliyetleri, Annane’nin kurulmasından sonra profesyonel hale gelmiş, kurumsal bir çizgiye geçmiştir.
Annane’nin zeytin bahçelerinin bir kısmı Küçükkuyu’da, bir kısmı Bayramiç’te bulunur. Güneye doğru yamaç konumda olan bahçeler, besleyici kıble rüzgârının enerjisinden yararlanırlar. Bahçelerdeki antepfıstığı ağaçları, zeytinyağının aromasına katkıda bulunurlar.
Bahçelerde çok sayıda memecik cinsi asırlık yaşlı ağaç, az miktarda Gemlik cinsi genç ağaç bulunur ve ağaçların bakımında tarım ilacı kullanılmaz. Böylece zeytin danelerinde ve yağda pestisit ihtimali ortadan kalkar.
Memecik cinsi zeytinlerden soğuk sızma zeytinyağı elde edilirken, Gemlik cinsi zeytinlerden de sofralık zeytin üretilir.
Zeytinyağı üretimi profesyonel tesislerde, hijyenik şartlarda yapılır. Zeytinler toplanıldığı gün sıkılarak yağda asit oluşumunun önüne geçilir. Sıkım esnasında ısı 25°C’yi geçmez ve yüksek polifenol değerleri elde edilir.
Sıkım sonrasında zeytinyağı filtre edilmez, özel tanklarda dinlendirilerek dibe çökmesi beklenir. Kâğıt filtreyle temas etmeyen zeytinyağı, yüksek antioksidan değerlerini korumaya devam eder.
Sezonluk üretimin tamamlanmasının ardından ürünlerden alınan numuneler üniversite laboratuvarlarında analiz edilir. Dinlenme süreci tamamlandıktan ve analiz sonuçları belli olduktan sonra ürünler hijyenik ortamda ambalajlanarak kullanıcıların beğenisine sunulur.
Bahçelerdeki Gemlik tipi zeytinlerden de yeşil ve siyah sofralık zeytin hazırlanır. Sofralık zeytinlerin üretim aşamasında kostik, koruyucu, renklendirici gibi hiçbir kimyasal kullanılmaz.
Bahçelerdeki zeytin ağaçlarının yapraklarından zeytin yaprağı sirkesi ve zeytin yaprağı çayı üretilir.
Bahçeden çıkan hiçbir ürün ziyan edilmez.