Cennet Hurması Sirkesi
Abanozgiller familyasından bir meyve olan cennet hurması, yurdumuzda birçok farklı isimle anılır. Trabzon hurması, Japon hurması, Karaağaç hurması, Akdeniz hurması, Frenk elması, cennet elması ve ambe en yaygın isimleridir.
Anavatanı Çin olan cennet hurması, subtropik iklim kuşaklarında yaygın olarak yetiştirilen bir meyvedir. Türkiye’de ilk dikimleri 1920’li yıllarda Hatay Fransız işgalindeyken Fransızlar tarafından yapılmış, kısa sürede kıyı kesimlerimizin büyük kısmında benimsenmiştir.
Cennet hurması, lezzetinin yanı sıra zengin içeriğiyle de dikkat çeker. Yüksek miktarda lif içeren cennet hurmasında C, A, E, B1, B2, B3 vitaminleri, protein, karbonhidrat, selüloz, fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, tanen, potasyum, magnezyum gibi mineraller ve antioksidanlar bulunur.
Cennet hurmaları Annane bahçelerinde yetiştirilir. Annane ekibi tarafından hasat edilen taze hurmalar temizlenip ayıklandıktan sonra cam kavanozlarda yaklaşık dokuz ay fermente edilir.
Annane sirkelerinde sirkenin özünü çiçeğin kendisi oluşturur. Sirke anası, nohut, tuz, bulgur gibi sirkenin aromasını bozabilecek destekler verilmez. Meyvelerin kendi maya ve bakterilerinin çalışmasına bağlı olarak fermantasyonun tamamlanması beklenir.
Süreç boyunca profesyonel tadımcılar tarafından düzenli olarak tadım ve analizler yapılır. Hedeflenen değerler sağlandığında sirkeler dinlendirilir ve ardından şişelenerek sirke severlerin beğenisine sunulur.
Annane sirkelerinin tamamı sınırlı sayıda ve el yapımı olarak üretilir. Pastörize edilmez ve herhangi bir filtreleme işleminden geçirilmez. Böylece hem doğal asit seviyesinde istenen değerler yakalanır, hem de aromayı ön plana çıkaran, kendine has çekici bir kokuya ve etkileyici bir lezzete sahip olan şifa kaynağı sirkeler elde edilir.
Tadım notları ve kullanım alanları
Annane Cennet Hurması Sirkesi veya diğer adıyla Annane Trabzon Hurması Sirkesi, hurmanın lezzetini ön plana çıkaran, orta keskinlikte ve yumuşak içimli bir sirkedir.
Kendine has aromasıyla salata ve soslara lezzet katar.