Devedikeni Sirkesi - 500 ml
Papatyagiller ailesinden bir yabani ot cinsi olan devedikeni, genellikle kuru topraklarda, ekili olmayan tarlalarda ve yol kenarlarında kendi kendine yetişir. 30-100 cm arasındaki boyu ve tepesindeki mor dikenleriyle boş tarlalara vahşi bir hava verir.
Yurdumuzda Meryem Ana dikeni ve deve kengeli isimleriyle de anılan devedikeninin değeri maalesef pek bilinmese de sağlık açısından kıymetli bitkilerden biridir.
Devedikeni, papatyagillerin bir başka üyesi olan enginar ile benzer özellikler taşır. Mor çiçeklerinin iç yapısı görüntü olarak enginara benzediği gibi, lezzeti ve insan sağlığına olan etkileri de enginara benzer.
Devedikeni tohumlarında enginardan daha yüksek miktarda silimarin bulunur. Silikristin, silidianin, silibinin gibi bileşenlerden oluşan güçlü bir flavonoid kompleksi olan silimarin, karaciğer sağlığı için yararlı etkilere sahiptir.
Devedikeninde silimarinin yanı sıra lif, karbonhidrat, bol miktarda E vitamini, magnezyum, potasyum, kalsiyum ve demir bulunur. Zengin içeriği sayesinde özellikle karaciğer için kıymetli bitkilerden biridir.
Devedikenleri, Annane ekibi tarafından Kaz Dağı’nın eteklerindeki vahşi arazilerden toplanır. Çiçekler temizlenip ayıklandıktan sonra cam kavanozlarda yaklaşık dokuz ay fermente edilir.
Annane sirkelerinde sirkenin özünü meyvenin kendisi oluşturur. Sirke anası, nohut, tuz, bulgur gibi sirkenin aromasını bozabilecek destekler verilmez. Meyvelerin kendi maya ve bakterilerinin çalışmasına bağlı olarak fermantasyonun tamamlanması beklenir.
Süreç boyunca profesyonel tadımcılar tarafından düzenli olarak tadım ve analizler yapılır. Hedeflenen değerler sağlandığında sirkeler dinlendirilir ve ardından şişelenerek sirke severlerin beğenisine sunulur.
Annane sirkelerinin tamamı sınırlı sayıda ve el yapımı olarak üretilir. Pastörize edilmez ve herhangi bir filtreleme işleminden geçirilmez. Böylece hem doğal asit seviyesinde istenen değerler yakalanır, hem de aromayı ön plana çıkaran, kendine has çekici bir kokuya ve etkileyici bir lezzete sahip olan şifa kaynağı sirkeler elde edilir.
Tadım notları ve kullanım alanları
Annane Devedikeni Sirkesi lezzet olarak enginar sirkesine benzeyen, orta keskinlikte ve yumuşak içimli bir sirkedir.
Kendine has aromasıyla salata ve soslara lezzet katar.