Lavanta Sirkesi – 500 ml
En kıymetli tıbbi aromatik bitkilerden biri olan lavantanın hem geleneksel hem de modern tıpta çok değerli bir yeri vardır.
Lavanta çiçekleri, özellikle uçucu yağ içerikleriyle öne çıkar. Linalool, linalil asetat, sineol, borneol, kafur, geraniol ve terpinen-4-ol gibi uçucu yağlar, lavantanın rahatlatıcı özelliklerinin temelini oluşturur. Rosmarinik asit, kafeik asit, luteolin, apigenin ve tanenler gibi fenolik bileşikler ve flavonoidler, A, C, E ve B grubu vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, demir, potasyum ve çinko gibi mineraller de lavantayı en yararlı tıbbi aromatik bitkilerden biri haline getirir.
Annane bahçelerinde yetiştirilen zarif lavanta (lavandula angustifolia) cinsi lavantalar, Annane ekibi tarafından hasat edilir. Temizlenip ayıklanan çiçekler cam kavanozlarda yaklaşık dokuz ay fermente edilir.
Annane sirkelerinde sirkenin özünü çiçeğin kendisi oluşturur. Sirke anası, nohut, tuz, bulgur gibi sirkenin aromasını bozabilecek destekler verilmez. Çiçeklerin kendi maya ve bakterilerinin çalışmasına bağlı olarak fermantasyonun tamamlanması beklenir.
Süreç boyunca profesyonel tadımcılar tarafından düzenli olarak tadım ve analizler yapılır. Hedeflenen değerler sağlandığında sirkeler dinlendirilir ve ardından şişelenerek sirke severlerin beğenisine sunulur.
Annane sirkelerinin tamamı sınırlı sayıda ve el yapımı olarak üretilir. Pastörize edilmez ve herhangi bir filtreleme işleminden geçirilmez. Böylece hem doğal asit seviyesinde istenen değerler yakalanır, hem de aromayı ön plana çıkaran, kendine has çekici bir kokuya ve etkileyici bir lezzete sahip olan şifa kaynağı sirkeler elde edilir.
Tadım notları ve kullanım alanları
Annane Lavanta Sirkesi yoğun kokusuyla baş döndürür. Orta keskinlikte ve orta sert içimli bir sirkedir.