Muşmula Sirkesi - 500 ml
Bazı yörelerde döngel veya beşbıyık isimleriyle anılan muşmula, tadı ve görüntüsü birbirine zıt bir meyvedir. Lezzeti nedeniyle tercih edilir lakin görüntüsü nedeniyle meyve tabaklarında kendine yer bulamaz.
Muşmula meyvelerinde yoğun miktarda C vitaminiyle birlikte A, E ve B grubu vitaminleri bulunur. Ayrıca potasyum, kalsiyum, demir, fosfor, magnezyum ve çinko minerallerini de içerir. Meyvelerde klorojenik asit, sorbitol, tanenler gibi fenolik bileşiklerin yanı sıra çeşitli flavonoidler de bulunur.
Yurdumuzun birçok yöresinde yetişmesine ve sağlık için çok yararlı olmasına rağmen kıymeti yeterince bilinmemiştir.
Annane bahçelerinde yetiştirilen muşmulalar, Annane ekibi tarafından hasat edilir. Ayıklanan meyveler cam kavanozlarda yaklaşık dokuz ay fermente edilir.
Annane sirkelerinde sirkenin özünü meyvenin kendisi oluşturur. Sirke anası, nohut, tuz, bulgur gibi sirkenin aromasını bozabilecek destekler verilmez. Meyvelerin kendi maya ve bakterilerinin çalışmasına bağlı olarak fermantasyonun tamamlanması beklenir.
Süreç boyunca profesyonel tadımcılar tarafından düzenli olarak tadım ve analizler yapılır. Hedeflenen değerler sağlandığında sirkeler dinlendirilir ve ardından şişelenerek sirke severlerin beğenisine sunulur.
Annane sirkelerinin tamamı sınırlı sayıda ve el yapımı olarak üretilir. Pastörize edilmez ve herhangi bir filtreleme işleminden geçirilmez. Böylece hem doğal asit seviyesinde istenen değerler yakalanır, hem de aromayı ön plana çıkaran, kendine has çekici bir kokuya ve etkileyici bir lezzete sahip olan şifa kaynağı sirkeler elde edilir.
Tadım notları ve kullanım alanları
Annane Muşmula Sirkesi meyvenin aromasını ön plana çıkaran, hoş kokulu, yüksek keskinlikte ve orta sert içimli bir sirkedir.
Kendine has aromasıyla salata ve soslara lezzet katar.